מי מתאימה לניתוח הגדלת חזה? אילו סוגי שתלים קיימים ומומלצים? כיצד להתכונן לניתוח הגדלת חזה ואיך להחלים ממנו?

ניתוח הגדלת חזה הוא מבין הניתוחים השכיחים ביותר בכירורגיה פלסטית.
הניתוח בוצע לראשונה כבר בתחילת המאה הקודמת. במהלך השנים הראשונות לביצוע הגדלת חזה שימשו שתלים מסוגים שונים, החל משנהב וכלה בפאראפין, אך כולם נדחו בסופו של דבר על ידי הגוף. רק לקראת שנות השישים החלו להשתמש בשתלי הסיליקון ומאז ועד היום זהו החומר השכיח ביותר לביצוע ניתוח הגדלת חזה. מחקרים רפואיים רבים שהתבצעו לאורך השנים הוכיחו כי שתלי הסיליקון הנם בטוחים ואין כל סכנה בריאותית הכרוכה בהשתלתם.

מהלך הניתוח עצמו עבר שינויים רבים בכל הקשור לאופי וצורת מבנה השתלים והן בהבנה שלנו איך ואיפה מומלץ למקם את השתלים בחזה. באותה שעה, הניסיון הרפואי הרב המצטבר בניתוח להגדלת חזה מאפשר לנו היום לבצע את הניתוחים האלו במידת בטיחות גבוהה מאוד, מה שהופך את הניתוח לכ"כ פופולרי.

ממה בנוי שתל?

תכולת השתלים יכולה להיות מי מלח או סיליקון. השימוש בשתלי הסיליקון שכיח יותר בניתוחים להגדלת חזה. שתלים אלה עטופים במעטפת של סיליקון ומכילים ג'ל של סיליקון. הג'ל בו אנו משתמשים היום צמיגי יותר מבעבר כך שאם נוצר סדק במעטפת השתל, ג'ל הסיליקון איננו דולף לאזורים שונים אלא נשאר במקומו.

גודל ובחירת השתלים

השתל יכול להיות בעל צורה אנטומית או עגולה. כשאנו מגיעים לבחירת השתלים יתקיים דיון בין רצון המטופלת והמלצת המנתח הפלסטי בהתבסס על ההתאמה האנטומית של השתל למבנה הגוף. מידת ההתאמה של השתלים לגוף קשורה לנתונים פיזיים של המטופלת כדוגמת גובה, משקל וקוטר בית החזה. אשה נמוכה עם קוטר בית חזה צר לא תהנה משתלים גדולים. חשוב לדעת כי שתלים גדולים יגרמו בעתיד לצניחה מוקדמת של החזה בגלל כובד משקלם.

מי מתאימה לניתוח הגדלת חזה ומהו הגיל הרצוי?

ניתוח הגדלת חזה מתאים לנשים שהשד שלהן סיים את גדילתו והן סובלות משד קטן כתוצאה מחוסר התפתחות מלאה של השד או מחוסר סימטריה שדית , נשים שהחזה שלהן צנוח בעיקר בשל לידות והנקות או נשים הרוצות חזה גדול יותר.

מי איננה מתאימה לניתוח הגדלת חזה?

לא מתאימה לניתוח מטופלת בעלת ציפיות לא מותאמות או בעלת גורמי סיכון משמעותיים דוגמת עישון כבד. לניתוח הגדלת חזה מעל השריר לא תתאים מטופלת אשר עברה הקרנות לחזה. מטופלות הסובלות מצניחת השד אינן מתאימות לניתוח הגדלת החזה – יהיה עליהן לעבור תחילה ניתוח הרמת חזה בשילוב עם הגדלה.

שכיחות ניתוחי הגדלות חזה

ניתוח הגדלת חזה הינו אחד מהשכיחים ביותר בכירורגיה פלסטית. בארה"ב בלבד בוצעו כ- 2 מיליון הגדלות חזה בין השנים 1963 ועד 1988. מאז מספרים אלה הינם בגדילה מתמדת.

כמה זמן ניתוח להגדלת חזה מחזיק?

הניתוח צריך לתת מענה לשנים רבות. למרות שמרבית יצרני השתלים יספקו תעודת אחריות לכל החיים, יהיה קרוב לוודאי צורך להחליף את השתלים כל 10 עד 15 שנים.

הכנה לקראת ניתוח הגדלת חזה

יש צורך בבדיקות דם שגרתיות. מומלצת בדיקת ממוגרפיה בנשים מעל גיל 35 (בעיקר בנשים שלא עברו כל בדיקת שד עד לאותו מועד). באם קיימים גושים בשד יש לסיים את הבירור בהדמיה לפני ביצוע הניתוח. מומלץ להפסיק לעשן ולהפסיק תרופות מדללות דם.

השיטה בה מתבצעת הגדלת החזה

ניתוח להגדלת חזה מתבצע בהרדמה כללית ונמשך כשעה. קיימות מספר גישות להחדרת השתלים – דרך הקפל, דרך העטרה ודרך בית השחי. גישה נוספת היא הגישה הטבורית המתאימה רק לשתלי מי מלח. במהלך ניתוח הגדלת חזה מתבצע חתך, דרכו אנחנו יוצרים כיס, מעל או מתחת לשריר. לאחר יצירת הכיס, נבצע שימוש בשתל הדגמה על מנת להעריך שוב את גודל השתל המתאים לחזה. לאחר שיוחלט על הגודל המתאים, תבוצע החדרת השתל הקבוע לכיס שנוצר עבורו. הכיס נתפר והחזה נחבש בחבישה לוחצת או חזיית ספורט בה יהיה צורך להשתמש כחודש ימים לאחר הניתוח.

הגדלת חזה – מעל או מתחת לשריר?

הדעות חלוקות בעניין מיקום השתל. נהוג לומר כי כמחצית מהמנתחים יעדיפו למקם את השתל מעל השריר ומחציתם השנייה מתחתיו.
בטבלה המוצגת מטה מפורטים היתרונות והחסרונות של מיקומי השתל השונים:

נושא הדיוןמעל השרירמתחת לשריר
שכיחות התכווצות הקופסיתגבוהה יותרחות (השתל מכוסה ע"י השריר ומכאן שהתקשות תורגש פחות)
קפלים וקמטים הנובעים מהשתלנראים יותרנראים פחות
ממוגרפיה ואמצעי הדמייה אחריםדוייקות פחות (אולם דיוק מירבי יותר ניתן להשיג בבדיקת MRIמדוייקות יותר
חזות השתלבשד קטן ניתן לראות את מתאר השתל יותרבשד קטן ניתן לראות את השתל פחות
פגיעה בשרירלא קיימת במיקום זהקיימת
בנוכחות צניחת שדזהו המיקום הנכוןרב יותר
כאב לאחר הניתוחפחות

ימי אשפוז לאחר ניתוח להגדלת חזה

בדרך כלל תוכל המטופלת ללכת לביתה ביום הניתוח, שעות ספורות לאחר הניתוח.

מהו משך ההחלמה מניתוח להגדלת חזה ומתי מתקבלת התוצאה הסופית?

משך ההחלמה כשבוע עד 10 ימים ויש צורך להשתמש בחזיית ספורט לתקופה של כחודש ימים.

האם ניתוח להגדלת החזה כואב?

בד"כ תהיה תחושת לחץ בחזה שתמשך מספר ימים לאחר הניתוח. עם ירידת הבצקת תחושת הלחץ תפחת.

תופעות לוואי וסיבוכים בניתוחים להגדלת חזה

כמו בכל ניתוח ישנה אפשרות לסיבוכים או תופעות לוואי. בכל זאת, בניתוח הגדלת חזה הסיבוכים אינם מופיעים בשכיחות גבוהה. מבין הסיבוכים העשויים להופיע נכללים:

1. דימום – מתרחש באחוז אחד מכלל המטופלות. במידה ויש צורך מתבצע ניקוז של הדימום.
2. זיהום – זהו סיבוך נדיר (מופיע באחת מתוך 1000 מטופלות). אם אכן מזדהם השתל או אזור הניתוח יש צורך להחליף את השתל. זיהום עלול להביא לדחיית השתל מהגוף.
3. דלף או קרע של השתל
4. התכווצות קופסית – הקופסית הינה אותה רקמת חיבור המכילה בתוכה את השתל והמפרידה בינה ובין השד. התכווצות הקופסית עלולה להביא למעיכה של השתל ולהתקשות השד. התופעה מדווחת בספרות בתדירות של 5% מכלל המקרים.
5. קפלי השתל – במטופלות בעלות עור דק ניתן לעיתים לראות את קפלי השתל

האם ניתוח להגדלת חזה מרים את החזה?

כיוון שבניתוח הגדלת חזה אנחנו מוסיפים משקל, אנחנו לא יכולים לקבל הרמה של חזה נפול ולהיפך עלולה להיות נפילה משמעותית יותר כתוצאה מהוספת הכובד לחזה.

האם ניתוח הגדלת חזה משנה את צורת החזה?

ניתוח הגדלת חזה מגדיל את החזה בלבד, כלומר החזה נראה זהה לצורתו לפני הניתוח רק גדול יותר. למשל, הניתוח לא יכול לגרום לעטרה / פטמה הממוקמת בצידי החזה לנדוד לכוון המרכז.

האם קיים קשר בין סיליקון לסרטן השד או מחלות חיבור אחרות?

התשובה היא לא.
לאור מחקרים רבים שפורסמו בנושא אין הסיליקון מהווה גורם סיכון לסרטן השד או למחלות חיבור אחרות.
ב-1999 קבעה האקדמיה הרפואית האמריקאית כדלהלן "כיוון שלמעלה מ-1.5 מיליון נשים בוגרות בגילאים שונים נושאות שתלי סיליקון בחזה, חלקם של נשים אלה צפויות לפתח מחלות חיבור, סרטן, מחלות נאורולוגיות ו/או מחלות או מצבים רפואיים אחרים. ההוכחות הרפואיות מצביעות על כך ששכיחותם של מחלות או מצבים אלה באותן נשים איננו גבוה יותר מאשר בנשים שלא עברו השתלת סיליקון".

סיכום

למרות הרשימה ארוכה של הסיבוכים האפשריים הנובעים מניתוח הגדלת חזה, ניתוח זה הינו אחד מהבטוחים והמוכרים ביותר. הניתוח יביא לאיזון ופרופורציה טובה יותר בין גודל ומבנה בית החזה של המטופלות לשאר מראה גופן.

לכל מי שמעוניינת להגדיל את נפח החזה שלה, יכול להתאים גם לנשים אחרי לידה והנקות.

לאחר סיום התפתחות השד ניתן לעשות את הניתוח. יש כמובן להתייעץ עם רופא מומחה לפני התהליך.

תקופה ההחלמה היא לרוב 10 ימים ויש להשתמש בחזיית ספורט למשך חודש ימים לאחר הניתוח.

בהחלט כן. זו אגדה אורבנית שהשתלים עלולים להתפוצץ במהלך הטיסה. השתלים יכולים להחזיק משקל של 500 ק"ג ורק אז הם יכולים להקרע או להתפוצץ. כיום כל השתלים מיובאים מחו"ל ועומדים בתנאים מחמירים של רשויות כמו ה – FDI וה-CE כך, שהם יכלו כבר להתפוצץ בדרך לארץ. בנוסף, הם בטוחים גם לצלילות.