למי מתאים הניתוח, כיצד הוא מבוצע ומה חשוב לדעת לפני ואחרי

בישראל החשיפה לשמש הינה יום –יומית. חשיפה זאת הינה מצטברת והנזקים הנגרמים לעורינו במשך השנים גדולים. עפ"י נתוני משרד הבריאות אחד מכל 33 גברים בישראל ואחת מ-50 נשים יחלו בסרטן העור מסוג מלנומה במהלך חייהם. בישראל מאובחנים כיום מדי שנה 1,200 מקרים חדשים של סרטן העור מסוג מלנומה, ו-400 ישראלים הולכים לעולמם. כשליש מהחולים מאובחנים בסרטן העור מסוג מלנומה בשלב מוקדם (בטרם התפשטות גרורות) והסיבה לכך – עלייה במודעות לאבחון מוקדם של נקודות חן ושומות חשודות.

מהם הגידולים השכיחים המצויים בעור?

מבין גידולי העור השכיחים ביותר הינם גידולי ה- (BCC ( Basal Cell Carcinoma), SCC (Squamous Cell Carcinoma והמלנומה (Malignant Melanoma). בשעה שגידולים דוגמת BCC ו- SCC הינם בעלי מהלך בד"כ שפיר והטיפול המקומי בהם מספק, הטיפול במלנומה מורכב יותר ובעל שיעורי תמותה גבוהים משמעותית.

מהם גורמי הסיכון לתחלואה בגידולי העור?

בספרות נמנים רבים. מבינהם: נקודות חן שאינן סימטריות, בעלות שולייים לא סדירים, גוונים מרובים, גדולות יחסית, נמשים מרובים, שיער אדמוני (ג'ינג'י) או בהיר, עור בהיר הנוטה להיצרב בקלות בשמש, רקע משפחתי של מלנומה, חשיפה מרובה לשמש בעבר (ובייחוד כוויות שמש מרובות בגיל צעיר) או לחומרים רעילים, מצבי דיכוי חיסוני (סרטן אחר או נטילת תרופות, המדכאות את מערכת החיסון).

מה עושים?

המרכיב החשוב ביותר הוא הזיהוי והאיבחון המוקדם – על מנת לסבר את האוזן כדאי להדגיש כי המדד החשוב המנבא ריפוי ממלנומה הינו עומק חדירת הגידול לעור: מלנומה שהוסרה כשהיא שטחית (melanoma in situ) – סיכויי הריפוי הינם 100%. ככל שעומק הגידול גדול יותר סיכוי הריפוי קטנים יותר-עד כדי 3% בלבד למלנומה בשלב 4.

איך ניתן לשפר את רמת הזיהוי והאבחון ללא כריתה של כל שומה או נקודת חן בגופינו?

במרפאתנו אנו מבצעים בדיקה דרמוסקופית של הנגעים. בדיקה זאת מאפשרת הגדלה פי כמה וכמה מונים ואיבחון מדוייק יותר של נקודות החן החשודות. נגעים לגביהם קיים חשד יומלץ להסירם באופן כירורגי לשם בדיקתם ואיבחונם הסופי ע"י רופא פתולוג. עם זאת חשוב להדגיש כי לעיתים יומלץ להסיר נקודות חן גם בנוכחות בדיקה דרמוסקופית תקינה.

איך מטפלים בגידולי העור?

הטיפול המועדף במרבית גידולי העור הינו כריתת גידולי עור כירורגית.

לאנשים הסובלים מגידולי עור שנוצרים לרוב מחשיפת יתר לשמש.

השיטה המועדפת היא כריתת גידולי העור.

תקופת ההחלמה היא יחסית קצרה והגלד יורד לאחר שבועיים ואז לא אמורים להשאר סימנים. תלוי בעומק התאים הנגועים.