ניתוחי אף עושים במרכז
תל אביב לכירורגיה פלסטית
ניתוח אף הוא אחד הניתוחים הנפוצים ביותר,
ונעשה מסיבות אסתטיות ורפואיות
שיחת ייעוץ טרם ניתוח אף
פגישת יעוץ והדמיה חינם
בישראל ניתוחי האף שכיחים מאוד והינם הניתוח השני או שלישי בשכיחותו מבין הניתוחים הקוסמטיים. לאף מיקום מרכזי ובולט בפנים ולכן מושך אליו האף את רוב תשומת הלב. לא בכדי היה האף מושא לתשומת לב רבה בתחום שחזורי וניתוחי הפנים עוד בימים קדומים. אתם לא לבד. כ-50,000 ניתוחי אף מתקיימים בכל שנה בארה"ב. ניתוח אף הוא ניתוח מאוד שכיח שלרוב זוכה בסיכויי הצלחה גבוהים, עם זאת, יש לבחור בקפידה את המנתח הפלסטי. למרות שהוא נחשב יחסית ניתוח פשוט, הוא למעשה כלל לא כזה, יש לקחת בחשבון ראייה תלת ממדית, כישרון וניסיון. האף ממרוכז במרכז המפנים שלנו ולכן יש לבצע ניתוח שכזה ביתר זהירות ולקבוע אצל רופא מומחה בתחום.
האף הינו האיבר המרכזי והבולט ביותר בפנים ובשל כך מושך אליו האף את מרבית תשומת הלב. לא בכדי היה האף מושא לתשומת לב רבה בתחום שחזורי וניתוחי הפנים עוד בימים קדומים. התיעוד הראשון של ניתוח פלסטי לשחזור חלקי פנים נמצא כבר לפני כ-2600 שנה בכתבים הודיים. באותה תקופה נהגו בהודו להעניש אנשים על-ידי כריתה של חלקי-גוף שונים וביניהם גם כריתת אף. לאחר ביצוע גזר הדין, חיפשו הנאשמים פתרונות על מנת שיוכלו להציג את פניהם בחברה ופנו לניתוחי אף. ההיסטוריה מספרת כי ספנים יווניים שהגיעו להודו, למדו שם את שיטות הכירורגיה הפלסטית והעבירו אותן הלאה, כפי שתועד לפני כאלפיים שנה בכתבים יווניים עתיקים. תיאורים מאוחרים יותר התייחסו לניתוח אף שעבר הקיסר ג'וסטיניאן השני, שהודח במאה השמינית מכיסאו. בכדי למנוע מהקיסר לשוב ולתבוע את הכתר, כרתו יריביו את אפו. למזלו של הקיסר הצליחו רופאיו לשחזר את אפו, והוא גם חזר לשלטון. בשנת 1845 ביצע ד"ר דיפנבך מגרמניה, לראשונה, ניתוח להקטנת אף גדול. מאז חלו שינויים מהותיים בניתוח האף, אולם מטרות הניתוח לא השתנו. ניתוח אף מטפל בשני היבטים – ההיבט התפקודי וההיבט האסתטי. בפן התפקודי מטרת הניתוח לשפר את דרכי הנשימה ובפן האסתטי להביא למראה אף שתואם את מסגרת הפנים.
מאז חלו שינויים מהותיים בניתוח האף, אולם מטרות הניתוח לא השתנו. ניתוח אף מטפל בשני היבטים – ההיבט התפקודי וההיבט האסתטי. בפן התפקודי מטרת הניתוח לשפר את דרכי הנשימה ובפן האסתטי להביא למראה אף שתואם את מסגרת הפנים.
ניתוח האף מתאים למטופלים ומטופלות בעלי אפיונים שונים כדוגמת:
קיימים מספר מצבים בהם יוחלט לפסול מועמד לניתוח אף. סיבות אלו יכללו בין השאר מועמד לניתוח אף עם מצב נפשי לא יציב או ציפיות שאינן מותאמות לתוצאות הצפויות, או מועמד שעבר ניתוחי אף ב-9 עד 12 החודשים האחרונים, או היסטוריה של ניתוחי אף קודמים שגרמו לעור להיות דק מדי, או שימוש בקוקאין וכדומה.
ניתוח האף שונה בין המינים ולפיכך גם תכנון הניתוח יהיה בהתאם. האף הגברי הינו גרמי ונוקשה יותר מהנשי וכן בעל איכות עור מחוספסת יותר. בנוסף, ניתוח אף בגבר עלול לגרום לשינויים המשפיעים על התדמית הגברית ולכן יש להיזהר במאוד שלא להפוך את הפנים לנשיות. חשיבות רבה נודעת לדיון והתאמת ציפיות בין המנותח/ת למנתח/ת לפני ניתוח אף. דיון זה יכול להיות מלווה בהדמיה בטרם הניתוח בה יוכל המנותח/ת לראות את הדמיית האף הסופי על פי תכנון הניתוח ולחוות את דעתו. דיון זה יסייע להגיע לתכנון רצוי וריאלי של תוצאות ניתוח האף.
שכיחות ניתוחי אף בישראל ובעולם
כ-50,000 ניתוחי אף מתקיימים בכל שנה בארה"ב. בישראל ניתוחי האף שכיחים מאוד והינם הניתוח השני או שלישי בשכיחותו מבין הניתוחים הקוסמטיים.
מחירו של ניתוח אף משתנה מאוד ממטופל למטופל ותלוי במספר גורמים. אם זה ניתוח ראשון או ניתוח שני של ניתוח אף כושל ניתוח כזה יכול לייקר מאוד את העלות בשל מורכבותו. עדיף להשקיע במנתח פלסטי מומלץ עם ניסיון ולא לחסוך כי לעיתים זה מביא לפעולה ההפוכה ממה שרצינו. בנוסף, יש ניתוחים שמצריכים הרדמה מלאה על פני הרדמה מקומית, או צוות יותר גדול וכו. כל אלו יכולים להשפיע על מחירו של ניתוח אף. ניתן לומר בהערכה גסה שטווח המחירים של ניתוח אף יכול לנוע מ – 10,000 ש"ח עד 20,000 ש"ח ואף יותר תלוי במורכבות הניתוח.
ניתן לבצע ניתוח אף עם סיום התפתחות השלד הגרמי והסחוסי של האף. התפתחות זו נמשכת בערך עד גיל שש-עשרה. אצל בנים יכולה התפתחות האף להשתהות במקצת, ואילו אצל בנות, ההתפתחות לפעמים מקדימה. אפשר לבצע ניתוחי אף גם במבוגרים, אבל בגיל מתקדם העור גמיש פחות ומקשה על העיצוב המדויק.
ביקורך במרפאתנו מהווה הזדמנות מבחינתך ללמוד על ניתוח האף עצמו, ולהסביר את ציפיותיך ודאגותיך. לעיתים, לא ניתן לספוג את כל המידע שניתן לך לפני קבלת החלטה מושכלת ומודעת. עובדה זו שכיחה, כפי שעולה ממחקרים רבים המצביעים על כך שרק כמחצית מהמידע הנמסר לך בפגישה זו, אכן נטמע ונקלט. לפיכך אני מעודד את לקוחותיי לבקש פגישה נוספת בטרם ניתוח האף על מנת שיהיו שלמים ובטוחים שאכן קיבלו את כל המידע הרצוי לשם קבלת החלטה מושכלת.
בביקורך הראשון נדון באזורי האף שאותם מעוניינים לשפר, וננסה להבין מהם השינויים הנדרשים. לאחר הערכת מבנה הפנים הכולל את בדיקת צורת הפנים, חוסר הסימטריה בפנים וסוג העור, אסביר אילו אזורים באפך ניתנים לשינוי באופן כירורגי לצורך קבלת שיפור באפך ולקבלת מראה התואם את פניך. יתכן ולא יהיה זה המראה הנתפס על ידיך כאידיאלי אולם יהיה זה המראה הריאלי.
אנא אפשר/י לי להסביר נקודה זאת בפירוט:
תבנית האף ניתנת לשינוי ולעיצוב לשם השגת המראה הרצוי. אולם צורתו הסופית של האף מושפעת גם ממבנה הפנים הגרמי, ולפיכך אם קיימת חוסר סימטריה בעצמות הראש
היא עשויה להשפיע על יישור, הזדקרות וצורת האף. לכולנו, דרגה מסויימת של חוסר סימטריה בפנים – עצמות הפנים אף פעם אינן מתפתחות במידה שווה וזהה משני צידי הפנים (ימין ושמאל). לכל אדם יש צד פנים חזק (דומיננטי) וצד פנים חלש יותר. בחלק מהאנשים, שינויים אלו בולטים מאוד בשעה שבאחרים הרבה פחות.
בשל סיבות אלו, האף נוטה לסטות מהצד החזק לצדו החלש של הפנים. באותה מידה, הסנטר, קו הלסת וצורת העיניים עשויים להיות שונים מאוד בהשוואת צדו האחד של הפנים לצדו הנגדי. חשוב להצביע על ממצאים בסיסיים אלה של חוסר סימטרית הפנים עוד לפני ניתוח האף, כיוון שממצאים אלו יוותרו גם לאחר הניתוח ועלולים לבלוט אף יותר לעינך הבוחנת לפתע את האף בשימת לב רבה.
גורם נוסף שעשוי להשפיע על צורת האף לאחר ניתוח האף הוא מעטפת העור. לכל אחד מאתנו סוג עור שונה. סוגי העור כוללים קשת רחבה החל בעור שמן ומעובה מאוד (לעיתים רבות הקשור ל- Acne), ועד לעור דק, עדין ואלסטי. עיצובו החדש של אף מנותח בעל עור עבה יבלוט פחות מעיצובו של אף המכוסה בעור דק מאוד ועדין בו כל בליטה וסטייה קטנה מורגשות.
באופן כללי, האף מורכב ממערכת תמיכה גרמית (עצם) בשליש העליון של האף (בגשר האף) ואזור נייד וגמיש (המורכב מסחוס) בשני שלישיו התחתונים של האף (כולל קצה
האף). מעל מערכת זאת ממוקם העור אשר משמש כמעטפת. שני השלישים התחתונים של מערכת זאת נתמכים על ידי מחיצה סחוסית (Nasal Septum), המפרידה בין הנחיר הימני לשמאלי. ניתן לדמות את תפקיד המחיצה בדומה ליתד תמיכה באוהל. אזורי האף הצידיים מתחברים ללחיים ומכילים את הסינוסים שלך.
שינויים באף ניתנים לחלוקה לאלה שמשפרים את דרכי האוויר והנשימה ולכאלה שמשפרים את המראה החיצוני. מאידך, צריך לזכור כי ניתוחים המיועדים לצורך שיפור דרכי האוויר בלבד, עלולים לשנות את המראה החיצוני ולהיפך. בניתוחי אף רבים אנו שואפים להשיג שיפור בשניהם.
בהגיעך להערכה הראשונית, ייבדק האף על מרכיביו הפנימיים בכדי לאבחן אם הינך סובל מחסימה בדרכי אוויר ונשימה. חסימת אוויר יכולה להיות מכנית ולנבוע מסטייה במחיצה לצדו האחד או האחר של האף. מצב זה של סטייה במחיצה ניתן לתיקון במהלך ניתוח אף. מאידך, קיימים מצבים אחרים העלולים לגרום לחסימת דרכי האוויר (דוגמת מבנה אף קטן, נחיריים קטנים, סחוסים מוחלשים הממוקמים בחיבור שבין סחוסי ה- upper lateral ל- lower lateral) שאותם קשה מאוד לתקן.
סיבה נוספת לחסימה בדרכי אוויר שאינה ניתנת לפתרון בניתוח אף היא נפיחות של הרירית הנובעת בד"כ מאלרגיה. ניתוח האף לא יפתור את בעיה האלרגיה הקרוייה גם Allergic Rhinitis. חלק מתפקידי האף הינם שימור על לחות וחום הגוף כמו גם מניעת חדירה של גופים זרים לריאות. כשחודרים מרכיבים אלרגניים (אבק ופולינים) דרך האף, האחרון עשוי ליצור בצקת ונפיחות בריריות וכתוצאה מכך תתרחש חסימה בדרכי האוויר.
חשוב להבין אם כן, כי ניתוח האף לא יוכל למנוע נפיחות של ריריות האף ולכן גם לא יפתור בעיית אלרגיה. בנוסף, התפיסה הגורסת כי "ניתוח אף ימנע נחירות" אינה נכונה. נחירות קשורות לוויברציות הקול הנובעות מאוויר העובר בחלל הפה האחורי. מצב זה לא יתוקן במהלך ניתוח אף, אולם ניתן לשפרו ע"י הצרות חלל הפה האחורי ע"י ניתוח לייזר (ניתוח הנקרא UPPP).
על מנת להשיג את המראה האסתטי הרצוי, עלינו להתאים ראשית את האף למבנה הפנים. כבר דובר רבות בעניין הפרופורציות של האף. חלק גדול מהידע הנרכש בנושא נגזר מניסיונם של אומנים ופסלים המציירים או המפסלים פורטרטים של אנשים. אחת המוסכמות מבוססת על המרחק בין שני בסיסי הנחיריים. מרחק זה צריך להיות שווה בגודלו למחצית המרחק שבין שני האישונים על מנת שיתקבל אף המותאם למידות הפנים. בנוסף קיימות מוסכמות נוספות המבוססות על זוויות מקובלות לאף ההופכות את מראה האף למושך יותר. לדוגמא הזוית הנזופרונטלית צריכה להיות בין 115 ל-130 מעלות בשעה שהזוית הנזולביאלית צריכה להיות בין 90 ל-105 מעלות בגברים, ובין 100 ל-120 מעלות בנשים. אבל ראשית עלינו באמת להתאים את מראה האף לרצונו של המטופל.
ניתן לבצע את ניתוח האף בשיטה פתוחה או בשיטה סגורה. השיטה הפתוחה לניתוח אף מאפשרת חשיפה טובה יותר שלכל מרכיבי שלד האף. שיטה זו מתאימה יותר עבור ניתוח אף בו מבוצע תיקון האף ובניתוחים בהם יש צורך לטפל במיוחד בקצה האף ע"י הנחת שתלי סחוס. חסרונה העיקרי של שיטה זו הוא בצלקת שהיא מותירה.
לעומת זאת, בשיטה הסגורה הניתוח מתבצע עם חתכים פנימיים ובלתי נראים לעין ובעיקר ללא צלקות חיצוניות. עקרון הניתוח הוא עיצוב שלד האף, הגרמי והסחוסי וניצול התכונה האלסטית של העור הנצמד לשלד המעוצב.
כל ניתוח שונה מקודמו ואין ניתוח שדומה למשנהו. יש מקרים בהם מתמקדים ביישור הגבנון (הקימור), באחרים מתמקדים בעידון קצה האף או הצרת הנחיריים, ולפעמים נוסף גם טיפול במחיצת האף כדי להקל על הנשימה. הניתוח מתבצע לרוב דרך הנחיריים בחלקו הפנימי של האף ומותיר לפיכך רק צלקות פנימיות שאינן נראות לעין. במהלך ניתוח אף יטפל המנתח בעצם האף, ויעצב את האף לפי התכנון עליו הוסכם לפני הניתוח.
במרבית המקרים משתמשים בתפרים הנספגים מאליהם, כך שאין צורך בהליך הוצאת תפרים לאחר ניתוח אף, למעט במקרה של הצרת נחיריים בהם משתמשים בתפרים שאינם נמסים ואותם מוציאים ימים ספורים לאחר הניתוח.
כל ניתוח מלווה בתופעות לוואי ואפשרות לסיבוכים. ניתוח אף אינו שונה בזה מכל ניתוח אחר.
תופעות הלוואי לאחר ניתוחיות היכולות להופיע כוללות שטפי דם מתחת לעיניים שזמן החלמתם כשבוע עד עשרה ימים. לעיתים מופיעים כתמים כהים מתחת לעיניים שניתן לטפל בהם במשחת הבהרה. נפיחות באזור האף צפויה להמשך כשבוע עד שבועיים. צלקות חיצוניות יופיעו בניתוח אף בשיטה הפתוחה וצלקות פנימיות בשיטה הסגורה.
הסיבוכים האפשריים כוללים בין השאר נימול וחוסר תחושה היכול להימשך עד מספר חודשים. חוסר התחושה יכול להיות בקצה האף או באחד מצידי האף. הוא יכול אפילו לכלול את השיניים הקדמיות (העצב נמצא ברירית המחיצה והבצקת מפריעה). עם חלוף הבצקת והנפיחות, זה מסתדר לשביעות רצון כולם.
זיהום בניתוח אף הינו נדיר ביותר. בכל זאת בכדי לצמצם אפשרות של זיהום, ניתוח האף יבוצע כמובן בהקפדה סטרילית מלאה וכן תינתן אנטיביוטיקה מניעתית לאחר הניתוח. לעתים רחוקות מאד מנותח/ת מתלונן/ת על פגיעה בחוש הריח, אך זו תופעה נדירה מאד. אם תהייה הפרעה בחוש הריח היא תהייה לרוב חלקית וחולפת אחרי זמן לא רב. תופעה נוספת שעשויים להרגיש לאחר הניתוח היא נזלת. נזלת זו אינה דומה לזו המורגשת בחורף אלא יותר לתחושה של אף סתום. תופעת הנזלת נובעת מבצקת פנימית. לפיכך כשהבצקת עוברת, גם הנזלת חולפת.
אסימטריה
בכל בני האדם קיימת חוסר סימטריה מסויימת בפנים. על כן ברור שבניתוח אף המבוצע אפילו בתשומת לב רבה, לא יכולה להתקבל סימטריה מלאה בחלק העליון (העצמות), או בחלק התחתון (הסחוסים), או סימטריה מלאה בחיבורי האף לפנים ואפילו לא בגודל שני הנחיריים משני הצדדים. ניתוח אף לא יכול לתקן את חוסר הסימטריה הזו תיקון מלא.
אין צורך בדרך כלל באשפוז לילה. המנותחים משוחררים ביום הניתוח לביתם שעות ספורות לאחר הניתוח.
במהלך ההחלמה, התנוחה הרצויה במשך שעות היום היא ישיבה על כיסא, אין צורך לשכב במיטה. בלילה יש לישון על הגב עם ראש מורם בעזרת כריות. ניתן לשתות שתיה פושרת אבל לא רותחת.
אחרי ניתוח אף יש לרחוץ את הפנים מס' פעמים ביום בלי להרטיב את הפלסטרים שעל האף. אפשר להשתמש במגבונים לחים. אחרי שמורידים את הגבס, רצוי ואפילו חובה לרחוץ את עור הפנים ואת העור של האף (ממש לא לפחד, האף לא ייפול) כחמש עד שש פעמים ביום. לא לפחד לשפשף את האף עם מגבת מסובנת. זה עושה פילינג עדין לעור באזור האף ומונע הצטברות קשקשים והתפתחות פצעונים. לפעמים יורגש גודש באף אך אין לקנח את האף במשך 14 יום מיום הניתוח.
משקפיים
על הגבס אפשר להרכיב משקפיים. אחרי הורדת הגבס, אסור להרכיב משקפיים במשך חודש ימים. פעילות גופנית כמו ריצה, ספינינג, ועבודת מכשירים מותרת רק אחרי 6 שבועות מיום הניתוח ומומלץ לחזור לפעילות הגופנית בהדרגה ובזהירות.
חשיפה לשמש חזקה אסורה במשך חודשיים שלאחר ניתוח אף וגם אחר כך יש להשתמש בקרם הגנה בשעת החשיפה לשמש. ביום הורדת הגבס תחוש/י נפיחות ובצקת באף שתרד במשך מספר ימים. כבר לאחר חודש ימים ניתן לראות את צורת האף המעוצבת, אולם התוצאה הסופית תתקבל לאחר 6 עד 12 חודשים לאחר הניתוח.
לכל מי שמעוניין לשנות את מראה אפו.
ניתן לעשות את הניתוח מגיל 17 ומעלה, זה תלוי בהתפתחות ויש להתייעץ עם רופא מומחה מראש.
תקופת ההחלמה היא בערך 10 ימים. בכל מקרה יש להגיע לבדיקת ביקורת להערכת מצב אצל רופא מומחה לאחר הניתוח.
לאחר הניתוח יש לישון עם כרית מוגבהת ולהמנע משתייה חמה. לאחר חודש וחצי ניתן לחזור לפעילות רגילה כמובן לאחר בדיקה של רופא מומחה.